Νάντια Γιαννακοπούλου: Οφείλουμε όλοι να κάνουμε τα πάντα για να βάλουμε τέλος στην περιπέτεια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νάντια Γιαννακοπούλου: Οφείλουμε όλοι να κάνουμε τα πάντα για να βάλουμε τέλος στην περιπέτεια

Τοποθέτηση Νάντιας Γιαννακοπούλου, Βουλευτού του Κινήματος Αλλαγής, επί της τροπολογίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό:

Επί της τροπολογίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ορισμένων επαγγελματικών κατηγοριών έκανε στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021, κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον οργανικό νόμο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τοποθετήθηκε η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου.

Η βουλευτής έκανε εκτενή αναφορά στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων και στην απόσταση από τον προβλεπόμενο στόχο ώστε να υπάρξει ασπίδα προστασίας απέναντι στην πανδημία, αλλά και στην ανάγκη στοχευμένης προσπάθειας ενημέρωσης για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού απ’ όλους με την ευθύνη της κυβέρνησης.

Η κ. Γιαννακοπούλου επεσήμανε για την τροπολογία: «Καθυστερήσατε χαρακτηριστικά. Στην Ιταλία η υποχρεωτικότητα για νοσοκομειακούς έγινε τον Απρίλιο και σήμερα το 99% είναι εμβολιασμένο. Εσείς και καθυστερήσατε και δεν φέρνετε το σύνολο των επαγγελματικών κατηγοριών που συζητούνται και φαίνεται να το σκέφτεστε ακόμα. Φέρνετε μόνο για τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, σε δομές ΑΜΕΑ και ηλικιωμένων. Είμαστε θετικοί στην υποχρεωτικότητα για αυτές τις κατηγορίες. Είναι επιβεβλημένο. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την υγεία και την ζωή αυτών που δουλειά του είναι να τους υπηρετεί. Και βέβαια υποχρεωτικότητα σημαίνει και κάποιες επιπτώσεις για όσους δεν υπακούσουν. Διαφορετικά ας κάναμε μια ακόμα έκκληση. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν ανεμβολίαστοι σε δομές υγείας ή ηλικιωμένων….. ως Κίνημα Αλλαγής θέλουμε να συμβάλουμε στην εκπομπή ενός καθαρού μηνύματος: Οφείλουμε όλοι να κάνουμε τα πάντα για να βάλουμε τέλος στην περιπέτεια που περνάμε ενάμιση χρόνο.»

Άσκησε δε κριτική προς όσους με άμεσο ή έμμεσο τρόπο αρνούνται την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ακόμα και σ΄αυτές τις ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες. Χαρακτηριστικά τόνισε: « Ας αφήσουν πολλοί τα κηρύγματα περί δικαιωμάτων. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να είναι φορέας θανάτου. Όσοι συμφωνούν από τα κόμματα για την υποχρεωτικότητα, ας το πουν καθαρά. Στάση υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και ταυτόχρονα ότι οι επιπτώσεις συνιστούν δήθεν αιτίες διχασμού, είναι θολή θέση, απολίτικη θέση δίχως ευθύνη που πατάει σε δύο βάρκες.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα ξεκινήσω την ομιλία με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες και που αφορά στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες και συγκεκριμένα σε δομές υγείας, ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ.

Ορισμένες εντελώς απαραίτητες παρατηρήσεις:

1. Βρισκόμαστε στα τέλη Ιουλίου και καθυστερεί το πρόγραμμα εμβολιασμού, απέχουμε πολύ από τον στόχο του 80%-85% που θεωρείται από τους επιστήμονες εντελώς απαραίτητο για να υπάρχει ασπίδα προστασίας της κοινωνίας απέναντι σε μια πανδημία που μέσω της μετάλλαξης Δέλτα απειλεί την υγεία μας, απειλεί την τουριστική και οικονομική δραστηριότητα, την κατάσταση μέσα στην οποία θα κληθούν να λειτουργήσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

2. Δεν είμαστε της λογικής άσπρο – μαύρο, ούτε θεωρούμε το πεδίο της πανδημίας κατάλληλο για στείρα αντιπολίτευση. Έχουν εμβολιαστεί κοντά 5,5 εκατομ. πολίτες και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό 4,47 εκατομ. Έχουμε όμως φτάσει σε πιο δύσκολα τμήματα του πληθυσμού και φαίνεται μια αδυναμία πειθούς. Δεν αναφέρομαι σε ένα 15%-20% που είναι απ΄ότι φαίνεται σκληροί αντιεμβολιαστές. Αναφέρομαι σε ένα 15%-20% που έχει ερωτήματα, που έχει ακούσει διάφορα ακόμα και από γιατρούς, που αμφιβάλει. Θα χρειαζόταν επομένως μια πιο στοχευμένη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα εκατοντάδες fake news που αναπαράγονται ανεύθυνα. Θα χρειαζόταν μια συντονισμένη καμπάνια ενημέρωσης από όλες τις δυνάμεις και τους χώρους (ιατρικοί σύλλογοι, οικογενειακοί γιατροί, Εκκλησία , κόμματα κ.λ.π) με την ευθύνη της Κυβέρνησης ασφαλώς. Καθυστερείτε όμως και σ΄αυτό, όπως και σε άλλα. Για παράδειγμα είχαμε προτείνει ως ΚΙΝΑΛ τις εξωτερικές μονάδες εμβολιασμού. Βγήκαν και είναι θετικό, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση.

3. Το ίδιο ισχύει και με την τροπολογία που φέρατε. Καθυστερήσατε χαρακτηριστικά. Στην Ιταλία η υποχρεωτικότητα για νοσοκομειακούς έγινε τον Απρίλιο και σήμερα το 99% είναι εμβολιασμένο. Εσείς και καθυστερήσατε και δεν φέρνετε το σύνολο των επαγγελματικών κατηγοριών που συζητιούνται και φαίνεται να το σκέφτεστε ακόμα. Φέρνετε μόνο για τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, σε δομές ΑΜΕΑ και ηλικιωμένων. Θα ψηφίσουμε την υποχρεωτικότητα για αυτές τις κατηγορίες. Είναι επιβεβλημένο. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την υγεία και την ζωή αυτών που δουλειά του είναι να τους υπηρετεί. Και βέβαια υποχρεωτικότητα σημαίνει και κάποιες επιπτώσεις για όσους δεν υπακούσουν. Διαφορετικά ας κάναμε μια ακόμα έκκληση. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν ανεμβολίαστοι σε δομές υγείας ή ηλικιωμένων. Αυτό λέει η απλή λογική και ας αφήσουν πολλοί τα κηρύγματα περί δικαιωμάτων. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να είναι φορέας θανάτου. Επίσης όσοι συμφωνούν από τα κόμματα ας το πουν καθαρά. Στάση υπέρ του εμβολιασμού και ταυτόχρονα ότι οι επιπτώσεις συνιστούν δήθεν αιτίες διχασμού, είναι θολή θέση, απολίτικη θέση δίχως ευθύνη που πατάει σε δύο βάρκες.

Θα ψηφίσουμε λοιπόν τις προτάσεις, αν και θα μπορούσαμε να καταθέσουμε σειρά προτάσεων και κριτικών. Ωστόσο ως Κίνημα Αλλαγής θέλουμε να συμβάλουμε στην εκπομπή ενός καθαρού μηνύματος: Οφείλουμε όλοι να κάνουμε τα πάντα για να βάλουμε τέλος στην περιπέτεια που περνάμε ενάμιση χρόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή